• Dane propagacyjno-pogodowe
  • Mapa

Albrechat AE-5890

Albrechat AE-5890

Postprzez kedar1 » 2014-01-31, 22:57

Obrazek

http://www.alan.pl/radiokomunikacja/pro ... 4_4_12w_gw

wymiary szerokość 15,5cm, wysokość 5,3cm, długość 24,5cm
modulacje FM/AM/SSB, w standardzie PL 4/4/12 W
przestrojenie na inne standardy przez przytrzymanie jednego guzika przy włączaniu radia
po zabawie zworkami trwającej kilka sekund otrzymuje się 11 band + dziury do tego moc w FM 30w / AM 12 / SSB 30W
rozblokowanie można wykonać w dwóch wariantach, tymczasowo ( przywraca sie pierwotną konfigurację przyciśnięciem guzika) lub na stałe ( zostawiając zworkę w odpowiednim miejscu )

z tego co teraz sprawdzałem, to na skalibrowanym mierniku FS24 wychodzi mi przy swr 1,05 FM 30W/ AM 15W / SSB 40W

aktualnie testuję na bazie i w mobilu ;-)

czy ktoś może kożysta z tego radia?

PS.
posiada aktualną homologację :mrgreen:
857d
kedar1
Avatar użytkownika
 
Posty: 1396
Dołączył(a): 2011-05-09, 20:17
Lokalizacja: za siedmioma górami
Podziękował : 13
Podziękowań: 34

Postprzez Caps » 2014-01-31, 22:59

kedar1, potem jakąś opinie / film wrzuć ;-)
Caps
 

Postprzez Franky » 2014-01-31, 23:50

kedar1, Rf-gain jest skokowy przyciskiem 4 czy wciskana 4-ka i pokrętło PWR? Jak to wygląda?
Mobil - Realistic TRC 465,FD 1818 by Konektor,Siro T 5000
Franky
 
Posty: 95
Dołączył(a): 2012-02-01, 20:00
Lokalizacja: Łódź
Podziękował : 6
Podziękowań: 0

Postprzez kedar1 » 2014-02-01, 00:08

rf gain jest skokowy pod przyciskiem 4, można ustawić w zakresie od 4 do 10
naciskasz "4" i kręcisz pokrętłem tuning ( od zmiany kanałów )
nie działa liniowo, jest nawiększa różnica między 9 a 10

mic gain też jest ustawiany pod przyciskiem "4"
raz naciśniesz masz rf gain, dwa razy mic gain

pwr jest tylko do pwr i z tego co mierzyłem ( zarówno przy 4w jak i przy rozblokowanym ) nie działa liniowo tylko logarytmicznie, moc przyrasta bardzo szybko, od połowy zakresu do końca praktycznie zmiana niezauważalna

z ciekawostek jest 7 kolorów podświetlania
nie wiem czy foto z sandała pokaże o co mi chodzi, ale ten podchodzi mi najbardziej :mrgreen:
857d
kedar1
Avatar użytkownika
 
Posty: 1396
Dołączył(a): 2011-05-09, 20:17
Lokalizacja: za siedmioma górami
Podziękował : 13
Podziękowań: 34

Postprzez Ferbus » 2014-02-01, 00:21

kedar1, niebieski? Jak w TTi :mrgreen: ogólnie fajnie wyglądający TRX, ale jak czytam, że RF Gain pod jakimś przyciskiem + coś tam, mic gain to samo, to chęci odchodzą :-/
Saab 9-3 SC: Johnny III ASC + CTE Alan SL / President Ohio na relingu + Motorola RSN 4001a
Astra H: Uniden 520 + Sirio AS100
W zapasie: 2m drutu by RM Italy, Midland ML-145, Lemm AT71, Lemm AT1500, SS600, Pirat.
Ferbus
Avatar użytkownika
 
Posty: 6215
Dołączył(a): 2010-05-02, 11:43
Lokalizacja: KO02LH
Podziękował : 50
Podziękowań: 294
Znak/ranga: 161CBF096

Postprzez -F-E-R-A-G- » 2014-02-01, 00:31

Yeticom optima?
Klon
Mobil-- CRT 9900. + P. TEXAS & T5000
-F-E-R-A-G-
Avatar użytkownika
 
Posty: 921
Dołączył(a): 2012-10-11, 11:33
Lokalizacja: Bydgoszcz-Koronowo
Podziękował : 23
Podziękowań: 48

Postprzez kedar1 » 2014-02-01, 00:31

aparat lekko przekłamuje, podświetlenie akurat różowe :mrgreen:

co do "schowanego" mic gaina i rf gaina, to też tak mi się wydawało, ale nie jest źle, mic gain ustawiasz raz do konkretnego mikrofonu ( na seryjnym na max jest ok), rf gain na max i trzeba kręcić sql, no i pwr
857d
kedar1
Avatar użytkownika
 
Posty: 1396
Dołączył(a): 2011-05-09, 20:17
Lokalizacja: za siedmioma górami
Podziękował : 13
Podziękowań: 34

Postprzez kedar1 » 2014-02-01, 00:35

-F-E-R-A-G- napisał(a):Yeticom optima?
Klon


chyba nie, yeticom optima to mniej więcej to samo co ae5800

tu klonów nie znalazłem, generalnie jest mało info o 5890,
nawet jakby producent traktował je po macoszemu,
np we wszystkich materiałach marketingowych i instrukcjach pokazują wyświetlacz z 5 cyframi częstotliwości, a w rzeczywistości ma 6
857d
kedar1
Avatar użytkownika
 
Posty: 1396
Dołączył(a): 2011-05-09, 20:17
Lokalizacja: za siedmioma górami
Podziękował : 13
Podziękowań: 34

Re: Albrechat AE-5890

Postprzez Almighty » 2014-02-01, 01:01

kedar1 napisał(a):rozblokowanie można wykonać w dwóch wariantach, tymczasowo ( przywraca sie pierwotną konfigurację przyciśnięciem guzika) lub na stałe (zostawiając zworkę w odpowiednim miejscu )

No właśnie z tym rozblokowaniem nie jest tak słodko. Grzebię w swoim i ni jak tych zworek nie idzie ustawić. Trafiła mi się chyba najnowsza wersja i zworki są inaczej ustawione - albo jest zwykły tryb CB, albo 10m, albo 11m z dziurami ale 10-11-12m jednocześnie nie mogę ustawić. Zworka Nr 2 odpowiada za zamiany zakresów PL, E, dE, US... i 0, 1, 2, 3 i ta "3" (czyli 450 kanałów) nas najbardziej interesuje. Zworka Nr 1 odpowiada za pasma 10m i 12m (KF), zworka Nr 3 za tryb CB (11m).

Obrazek

pzdr.
Slavonic Beam / Slavonic Dipole / V-Slavonic 225 / Magic Stick

http://www.szczecin-radio.pl
Almighty
Avatar użytkownika
 
Posty: 1394
Dołączył(a): 2013-11-02, 19:19
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował : 8
Podziękowań: 46
Znak/ranga: Szczecin Radio

Postprzez kedar1 » 2014-02-01, 01:13

tu oficjalne materiały producenta

http://service.alan-electronics.de/main-int.htm

ja zrobiłem dokładnie wg tej instrukcji i działa, tryb nr4 czyli PL + kanały + waty

http://service.alan-electronics.de/Amat ... ersion.pdf

po rozblokowaniu jest możliwość dostrajania odbioru i nadawania, klawisz step + kręcisz gałą tuning ( do tego jest jeszcze CLAR )
ustawione przesunięcie działa na wszystkich kanałach i bandach, czyli w zasadzie obojętne czy przy wyborze trybu wieźmiesz 3 lub 4 bo i tak się dokręcisz ;-)

gdzieś wyczytałem że na niektóre rynki wypuszczane były wersje z zablokowaną hardłerowo możliwością zmiany trybu, na płycie u siebie widziałem zworkę ( rozpiętą, zworka wpięta w jeden pin ) która wg mnie jest kandydatem do takiego zablokowania, ale nie znalazłem potwierdzenia w żadnych materiałach
857d
kedar1
Avatar użytkownika
 
Posty: 1396
Dołączył(a): 2011-05-09, 20:17
Lokalizacja: za siedmioma górami
Podziękował : 13
Podziękowań: 34

Postprzez Almighty » 2014-02-01, 01:38

kedar1 napisał(a):ja zrobiłem dokładnie wg tej instrukcji i działa, tryb nr4 czyli PL + kanały + waty

To mamy inne płyty - przyjrzyj się zdjęciu w materiałach Alana i temu co podesłałem. Normalnie radio przylatuje ze zworką w pozycji 3 - zmiana na 2 powoduje możliwość wyboru trybu - wybieramy np. "4" - radio trzeba wyłączyć i włożyć zworkę na pozycję 1 albo 3 albo w ogóle włączyć bez zworki - efekt taki sam - włączasz radio pokazuje na starcie kod "4" i masz tryb CB - nie jesteś w stanie wyskoczyć poza podstawową 40-kę

No chyba, że trzeba 2 zworki zewrzeć Nr 1 (dla 10m i 12m) oraz Nr 2. ale taki kozak to ja nie jestem... ;-)

pzdr.
Slavonic Beam / Slavonic Dipole / V-Slavonic 225 / Magic Stick

http://www.szczecin-radio.pl
Almighty
Avatar użytkownika
 
Posty: 1394
Dołączył(a): 2013-11-02, 19:19
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował : 8
Podziękowań: 46
Znak/ranga: Szczecin Radio

Postprzez kedar1 » 2014-02-01, 01:52

coś kręcisz :-P
popatrz na zdjęcie poniżej, numery pinów w opisie odnoszą się do numeracji ze zdjęcia,

1. wyłączasz radio
2. wkładasz zworkę na piny 1 i 2 ze zdjęcia
3. włączasz radio
4. wyciągasz zworkę
5. kręcisz gałą tuning aż dojdziesz do trybu 3 lub 4 ( pełne rozblokowanie )
6. wyłączasz radio
7. włączasz i jest rozblokowane

jeśli uruchomisz radio trzymając przycisk "m-load" to radio powraca do stanu zablokowanego i możesz wybrać tylko jeden z trybów podstawowych

jeśli chcesz mieć roblokowane na stałe, to po rozblokowaniu, przy wyłączonym radiu zostawiasz zworkę na pinach 4 i 5
857d
kedar1
Avatar użytkownika
 
Posty: 1396
Dołączył(a): 2011-05-09, 20:17
Lokalizacja: za siedmioma górami
Podziękował : 13
Podziękowań: 34

Postprzez Almighty » 2014-02-01, 02:00

kedar1 napisał(a):coś kręcisz :-P


Nie kręcę, ustawienie "3" nie działa... ale "4" działa - teraz nie mam żadnej zworki i lecę po tri-bandzie :-P

PS Mówię ci, przyjrzyj się zdjęciu producenta i mojemu - są różnice inny układ zworek - ja mam 1x2 + 1x2 +1x2, a na zdjęciu jest 1x2 + 1x3

pzdr.
Slavonic Beam / Slavonic Dipole / V-Slavonic 225 / Magic Stick

http://www.szczecin-radio.pl
Almighty
Avatar użytkownika
 
Posty: 1394
Dołączył(a): 2013-11-02, 19:19
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował : 8
Podziękowań: 46
Znak/ranga: Szczecin Radio

Postprzez kedar1 » 2014-02-01, 02:09

odblokowało się w końcu?
857d
kedar1
Avatar użytkownika
 
Posty: 1396
Dołączył(a): 2011-05-09, 20:17
Lokalizacja: za siedmioma górami
Podziękował : 13
Podziękowań: 34

Postprzez Almighty » 2014-02-01, 02:15

kedar1 napisał(a):odblokowało się w końcu?


Yeah, ale nowe schody - chcę do 5-ciu komórek pamięci wrzucić kilka monitorów od - 26.4250 do 27.5550 i nie da się, jak nie są z tego samego zakresu to radio wariuje, ale rano na spokojnie popatrzę ;)

Już mam - radio ma inne 5 komórek pamięci dla zakresu częstotliwości podstawowej 40-ki CB i inne 5 komórek dla pozostałych częstotliwości

pzdr.
Ostatnio edytowano 2014-02-01, 02:24 przez Almighty, łącznie edytowano 1 raz
Slavonic Beam / Slavonic Dipole / V-Slavonic 225 / Magic Stick

http://www.szczecin-radio.pl
Almighty
Avatar użytkownika
 
Posty: 1394
Dołączył(a): 2013-11-02, 19:19
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował : 8
Podziękowań: 46
Znak/ranga: Szczecin Radio

Następna strona

Powrót do Albrecht

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

cron