• Dane propagacyjno-pogodowe
  • Mapa

Albrecht AE 6890

Re: Albrecht AE 6890

Postprzez bartek1706 » 2010-04-17, 13:34

Również stałem się posiadaczem tego radyjka. Skorzystałem z możliwości oddzielenia panelu i jestem zadowolony :) Wczoraj, po założeniu pierwsze testy z Sirio SG-CB 1000.
SQ na dwie kreski maks i odsłuch rewelacyjny. Dzisiaj już tak kolorowo nie było, ale wszyscy w samochodzie zgodnie stwierdziliśmy - da się tego używać ;-)

Odniosę się do pierwszego postu. Mam nadzieję, że nie masz Dawid nic na przeciw, a chciałbym kilka rzeczy sprostować ;-)
Dawid napisał(a):


1. PRI - inaczej szybka #19. Totalna porazka. Nie potrzebna sygnalizacja na wyswietlaczu "MCH" lub "PRI" - duzy minus
2. TON- sluzy to do zmiany tonu w glosniku. Ja odczuwam na glosniku zewnetrznym roznice. Uzywam tej funkcji. - plus
3. TSQ - nie wiem jak to nazwac. "Podkanały". Mozliwosc zaprogramowania sobie 48 kombinacji na jednym kanale. Dziala tylko w FM i z drugim AE 6890. Opcja niepotrzebna
4 M1-3 Wystarczy na wybranych kanale dluzej przytrzymac jeden z wybranych M aby zaprogramowac kanał.
5 MIC - wzmocnienie mikrofonu. Działa ale tylko wtedy kiedy w kabinie jest cisza. Inaczej łapie wszystkie ciche dzwięki. Plus
6 RB - Roger Beep. W takim radiu myśle iż to zbędne
7 BP - Beep klawiatury. Strasznie denerwujące. Bije po uszach
8 A/F - AM/FM
9 DW - nasluch dwukanalowy. Funkcja raczej nie potrzebna
10 LOC - blokada klawiatury
11 MHZ - zamiast kanalu pokazuje czestotliwosc. Dla mnie to PLUS.
12 CH9 - szybka 9. Nie potrzebne.

Na deser zostawiam sobie LOC i ASQ.

ASQ - Automatyczna blokada szumów. Tragedia. Wycina za duzo, silne sygnały rwie. Totalna porażka.

LOC - LOCAL/DX. A wlasciwie LOC ON / LOC OFF. Skokowy RF Gain. Daje rade. W miescie, przy duzym natezeniu LOC ON eliminuje zakłocenia. Ale nie wycina tez duzo. W sam raz dobrana czulosc. Najwieksza wada jest to iż nie jest wyswietlany na ekranie stan tego LOC. Na trasie bylo mi glucho, a zapomnialem wyjezdzajac z miasta zmienic na LOC OF. Trzeba klikac i sprawdzac.

Pokretełko VR i SQ
Nie ma zamka. Kreci sie o 360 stopni. Caly czas w kółko. Reguluje sie nim glosnosc. Glosnik w "matce" jest kiepski. Wysokotonowy. Strasznie cichy. Polecam kupic zewnetrzny. Po wcisnieciu tego pokretła reguluje sie blokade szumow SQ. Jest skala od 0-20 kresek. Ale spokojnie starczy jedna. Pod jedna kreska sa trzy przeskoki. Wiec spokojnie. Nie ucina, nie puka. Szeroko pracuje.



Prawie ze wszystkim się zgodzę ;-)
Punkt 3 może się przydać. Jedziemy na dwa radia i tylko ktoś kto ma radio z ctcss może nas słychać, reszta Nie. I wcale nie musi być to koniecznie 6680
9. Dw niepotrzebne? Pojawiają się posty na forum osób które szukają takiego radia. Ja bym wolał zamiast dual to jakiś trial watch :D W Warszawie na 7AM, 27AM i 32 FM :)

Co do ASQ w Warszawie się przydaje. Myślę, że w połączeniu z manualnym SQ fajnie można sobie to ustawić. Musisz pamiętać, że nie każdy będzie używał albrechta z niskoszumną gammą. Więc tam gdzie Ty masz 1-2 kreski SQ Ja muszę mieć minimum 3.

Local'a jeszcze nie testowałem.
Co więcej po oddzieleniu panela radia nie mogłem skonfrontować z witaminą (cte767) Radio wariowało, panel zmieniał wyświetlane informacje jak zbliżałem rękę. Również witamina wariowała. W eter szła sama nośna, ogólnie opóźnienie było rzędu 1-2 sekund. Podejrzewam, że kabel pomiędzy puchą a panelem jest niewystarczająco ekranowany. Zresztą antenowy też nie był rewelacyjny.
Ogólnie z radia jestem bardzo zadowolony, da się go używać ;-P
A tak wykorzystałem możliwość odsunięcia panela:

Obrazek
Obrazek
Oraz w nocy:
Obrazek
bartek1706
 
Posty: 1470
Dołączył(a): 2009-07-08, 13:50
Lokalizacja: konstancin KO02NB
Podziękował : 6
Podziękowań: 31

Postprzez owender » 2010-04-17, 13:38

piękny montaż Bartek :)
przyklejone na taśme? dobrze widzę?
nie wiem czy nie wrócić do tego Albrechta bo Johnny 3 mnie rozczarował.
Peugeot 208
Yosan JM-3031 Turbo + Solarcon Prowler 202 + Nokia Hfs12


pozdrawiam
owender
owender
Avatar użytkownika
 
Posty: 78
Dołączył(a): 2009-08-11, 19:29
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
Podziękował : 0
Podziękowań: 1

Postprzez bartek1706 » 2010-04-17, 13:57

Tak na taśmę, ale trzyma się rewelacyjnie. Pomimo tego, że przyciski działają "twardo"
bartek1706
 
Posty: 1470
Dołączył(a): 2009-07-08, 13:50
Lokalizacja: konstancin KO02NB
Podziękował : 6
Podziękowań: 31

Postprzez Kilobajt » 2010-04-17, 20:03

Radio ma dość duży radiator. Orientuje się ktoś w możliwościach tego radia? Dodatkowa moc...?
Kilobajt
Avatar użytkownika
 
Posty: 476
Dołączył(a): 2010-01-11, 22:43
Lokalizacja: Opole
Podziękował : 19
Podziękowań: 15

Postprzez bartek1706 » 2010-04-17, 20:14

Dość duży radiator? To nie 5800.
bartek1706
 
Posty: 1470
Dołączył(a): 2009-07-08, 13:50
Lokalizacja: konstancin KO02NB
Podziękował : 6
Podziękowań: 31

Postprzez Kilobajt » 2010-04-18, 08:22

No to inaczej. AE6890 ma radiator a większość sprzętu nie.
Czym to skutkuje? Możliwością podniesienia mocy? Dłuższym czasem nadawania?
Kilobajt
Avatar użytkownika
 
Posty: 476
Dołączył(a): 2010-01-11, 22:43
Lokalizacja: Opole
Podziękował : 19
Podziękowań: 15

Postprzez bartek1706 » 2010-04-18, 10:11

Bajeranckim wyglądem. Yosan turbo też ma "radiator" a moc można powyższyć do 8W. Tylko po co ?
bartek1706
 
Posty: 1470
Dołączył(a): 2009-07-08, 13:50
Lokalizacja: konstancin KO02NB
Podziękował : 6
Podziękowań: 31

Postprzez beskit » 2010-08-05, 20:50

czy kolor wyświetlacza można zmieniać? Mam ten sam model co koledzy i wyświetlacz świeci na szaro - wygląda to smutno w porównaniu w wieśtuningowym niebieskim :) czy to możliwe, że ten sam model może mieć różne kolory LCD?
beskit
 
Posty: 1
Dołączył(a): 2010-07-23, 08:56
Lokalizacja: Pasłęk
Podziękował : 0
Podziękowań: 0

Postprzez b.w » 2010-08-20, 18:36

Ja jestem po pierwszych kilomertach z tym radiem.
Radio ładnie idzie "upakować" w aucie, u mnie odłączony panel sprawdza się idelanie.
Pierwsze testy robione wieczorem - w eterze raczej spokój. Sq podobnie jak u kolegów opisujących radio wcześniej - na jedną kreskę - odbiór czysty, wyraźny - radio działa wzorowo (nie wiem jak działa na własnym głośniku bo od razu podpiąłem mój zewnętrzny).
Zauważyłem jedynie że cichutko radio sobie pogwizduje wraz z obrotami silnika. Jest to na tyle cichy gwizd, że u mnie w fiacie się gubi i spokojnie można z nim jeździć. Oprócz tego radio filtruje wszelkie dziadostwa z samochodu idealnie.
Dzisiaj w godzinach popołudniowych już tak kolorowo nie było. Brak rf-gaina daje się we znaki. Funkcja LOC ścisza jakby odbiór i nic innego nie wnosi w pracę radia. Muszę jeszcze to dobrze obczaić, ale na razie u mnie się ona nie sprawdza. ASC natomiast tnie nawet bardzo mocne sygnały. Tak czy siak jest średnio. Muszę jeszcze troszkę więcej z nim pojeździć i może jakos mi się je uda poustawiać. Jak na razie nie wyobrażam sobie pracy tego radia we Wrocławiu czy Poznaniu. W Opolu przy antenie 1,5m radziło sobie dość średnio.
Co jeszcze?? Wydaje mi się że jest bardziej czułe niż Uniden 68, ale na razie jest jeszcze za wcześnie żeby to stwierdzić.
Co do modulacji to na razie się nie wypowiem - może mi się dzisiaj uda Jarka lub Pawłą złapać to coś wtedy powiem.
b.w
 
Posty: 466
Dołączył(a): 2009-11-04, 20:22
Lokalizacja: Opole
Podziękował : 2
Podziękowań: 9

Postprzez b.w » 2010-08-22, 13:55

modulacja - wg raportów kgb poprawna ale bez "wykopu".
Jeszcze tylko coś w wyświetlaczem zrobię bo mi się jakieś krzaczki wyświetlają (używkę kupiłem) i będzie ok
b.w
 
Posty: 466
Dołączył(a): 2009-11-04, 20:22
Lokalizacja: Opole
Podziękował : 2
Podziękowań: 9

Postprzez Fuji » 2010-10-04, 21:32

Mam te radyjko już przeszło rok.
Ostatnio szukałem czegoś na internecie odnośne tego radyjka i napotkałem na ciekawe modyfikacje tego radyjka.
Udało mi się uruchomić na nim 240 kanałów.
Udało mi się na nim zwiększyć moc w AM 6-8W i FM 8-10W.
Sprawa modyfikacji radyjka jest bardzo prosta.
Wystarczy tylko lutownica.
Z opisów, schematów można też odczytać który potencjometr jest odpowiedzialny za modulację i którym można podkręcić, wyrególować ASQ.
Na tą chwilę ASQ nie testowałem ponieważ funkcja LOCAL w zupełnoći mi wystarcza.
Radylko bardzo fajnie działa z antenką DAKOTA V2.
Fuji
 
Posty: 1
Dołączył(a): 2009-07-15, 15:34
Podziękował : 0
Podziękowań: 0

Postprzez LOHEN » 2010-10-04, 22:44

Fuji napisał(a):Udało mi się na nim zwiększyć moc w AM 6-8W i FM 8-10W


Wróć do poprzednich ustawień 4AM i 4FM. Zwiększenie mocy nic Ci nie da, a niepotrzebnie nadwyrężasz i tak słabiutką końcówkę mocy. Szkoda radia.
LOHEN
Avatar użytkownika
 
Posty: 1970
Dołączył(a): 2009-11-21, 16:55
Lokalizacja: DX London
Podziękował : 65
Podziękowań: 38

Postprzez dmc » 2011-11-21, 03:32

beskit napisał(a):czy kolor wyświetlacza można zmieniać? Mam ten sam model co koledzy i wyświetlacz świeci na szaro - wygląda to smutno w porównaniu w wieśtuningowym niebieskim :) czy to możliwe, że ten sam model może mieć różne kolory LCD?


Można, to pierwsze co zrobiłem u siebie, bo chciałem nie niebieskie, ale pomarańczowe, tak jak prawie każde inne światełko w aucie. Metody są ze trzy - albo rozkręcenie panelu i wymiana wkładki w wyświetlaczu albo stłumienie tego co jest diodami kolorowymi (są białe, kolor bierze się z wkładki), albo jeszcze najprostsza - wrzucenie przed wyświetlacz kolorowej folii. Każda z tych metod ma swoje wady i zalety. Chyba na elektrodzie ktoś pokazywał cały proces przeróbki tego radia na świecące na czerwono chyba.

Czy możecie pokazać jak wyglądają wasze instalacje z tym radiem? to na lusterku wydaje się bardzo ciekawe, tylko co z tym kosmicznie odstającym kablem od tyłu? Jak dla mnie okrutna porażka i psuje całą zaletę odłączanego panelu.
dmc
 
Posty: 3
Dołączył(a): 2011-11-21, 02:36
Lokalizacja: Kraków
Podziękował : 0
Podziękowań: 0

Postprzez Otik » 2012-06-16, 12:09

Witam mam od niedawna Albrechta AE 6890 i mam pytanie do forumowiczów jaką antenę polecacie do tego radyjka ? Obecnie mam Floryda i nie jestem z niej zbytnio zadowolony oraz bardzo długą Dakotę V2 . Szukam anteny krótszej .
Otik
 
Posty: 4
Dołączył(a): 2012-06-16, 12:02
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował : 0
Podziękowań: 0

Postprzez Piotrek-Bytom » 2012-06-16, 12:13

Otik, Na magnesie ?
Ile masz do wydania ?

Ps: czytaj forum jest tysiące tematów o antenach ;-)
Piotrek-Bytom
Avatar użytkownika
 
Posty: 2136
Dołączył(a): 2011-05-28, 13:02
Lokalizacja: Bytom JO90KI
Podziękował : 23
Podziękowań: 60

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Albrecht

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

cron