• Dane propagacyjno-pogodowe
  • Mapa

Astra H Kombi. Zestaw głośnomówiący.

Astra H Kombi. Zestaw głośnomówiący.

Postprzez Shah » 2013-12-02, 15:00

Witam,

Mam mobila, mam radio i jakoś to postanowiłem upchać w środku.

Do zamontowania radia (Uniden 520xl) wykorzystałem nieużywany portal na telefon komórkowy:
Obrazek

Ramka:
Obrazek


I zamontowane radio:
Obrazek

Zasilanie wziąłem z podświetlenia zapalniczki (radio załącza się po przekręceniu kluczyka). Kable puściłem w tunelu środkowym:
Obrazek

Pod pokrywką gniazda diagnostycznego upchnąłem moduł zestawu głośnomówiącego do radia:
Obrazek

A tak zamontowałem pstryczek który naciskam gdy chcę wydusić z siebie jakieś słowo:
Obrazek

Mikrofon:
Obrazek

No i drut (Sirio ML-145 zamiennie z Sirio T3 27) zamontowany pospolicie na magnesie:
Obrazek
Shah
Avatar użytkownika
 
Posty: 619
Dołączył(a): 2013-11-26, 15:25
Lokalizacja: Sandomierz
Podziękował : 12
Podziękowań: 9
Znak/ranga: 161CBF141

Postprzez DR-DM » 2013-12-03, 09:34

Montaż radia na #19 może być.
Natomiast zestaw głośnomówiący do CB to fajne rozwiązanie. Jednak wydaje mi się, że umiejscowienie przycisku nadawania jest mało poręczne, Czy wiesz może jak z odsłuchem twojej modulacji u respondentów, nie zbiera za dużo tła :?:
Mobil
CB: KPO DX5000 v6 / RSN4001A / SS 1200, SG-CB 1400, Turbo 2000, Omega 27

UKF: Yaesu FT-7800, Yaesu FT-2500M, Baofeng UV-82 & UV-5R / Yagi DK7ZB 2m/70cm 4+5 el., MA-1300, HB9CV, LPDA "Pounder", NR22L, SG-7900, CA285L, NR-770R, RF770, RH901S
DR-DM
Avatar użytkownika
 
Posty: 1697
Dołączył(a): 2011-10-31, 00:32
Lokalizacja: Osielec / JN99VQ
Podziękował : 74
Podziękowań: 62

Postprzez Shah » 2013-12-03, 09:54

Z umiejscowieniem przycisku nie ma problemu, można go przykleić w parę sekund w inne miejsce. Aczkolwiek ta lokalizacja mi najbardziej odpowiada. Zestaw testowalem wczoraj kilka godzin i nikt nie zgłaszał by coś było nie tak (ale trzeba dłużej potestować). Mikrofon ma regulację czułości więc idzie to jakoś dopasować.
Radio w przyszłości powędruje pod kierownicę (bardziej na lewo, to w miarę rozsądne miejsce). Tymczasowo zostaje tak jak jest bo musze przedłużyć kabel antenowy, a i Uniden jest intuicyjny w obsłudze, więc nie muszę na niego zerkać żeby kręcić gałkami.
Shah
Avatar użytkownika
 
Posty: 619
Dołączył(a): 2013-11-26, 15:25
Lokalizacja: Sandomierz
Podziękował : 12
Podziękowań: 9
Znak/ranga: 161CBF141

Postprzez DR-DM » 2013-12-03, 12:54

Shah napisał(a):Zestaw testowalem wczoraj kilka godzin i nikt nie zgłaszał by coś było nie tak (ale trzeba dłużej potestować). Mikrofon ma regulację czułości więc idzie to jakoś dopasować.

Najlepiej jakby ktoś cię nagrał na stacji bazowej. Wtedy by było wiadomo jak to hula.
Mobil
CB: KPO DX5000 v6 / RSN4001A / SS 1200, SG-CB 1400, Turbo 2000, Omega 27

UKF: Yaesu FT-7800, Yaesu FT-2500M, Baofeng UV-82 & UV-5R / Yagi DK7ZB 2m/70cm 4+5 el., MA-1300, HB9CV, LPDA "Pounder", NR22L, SG-7900, CA285L, NR-770R, RF770, RH901S
DR-DM
Avatar użytkownika
 
Posty: 1697
Dołączył(a): 2011-10-31, 00:32
Lokalizacja: Osielec / JN99VQ
Podziękował : 74
Podziękowań: 62

Postprzez Shah » 2013-12-03, 13:03

Jak znajdę chwilę to poproszę kogoś z bazą i potestujemy jak to śmiga.
Shah
Avatar użytkownika
 
Posty: 619
Dołączył(a): 2013-11-26, 15:25
Lokalizacja: Sandomierz
Podziękował : 12
Podziękowań: 9
Znak/ranga: 161CBF141

Postprzez Shah » 2014-01-17, 19:59

W mnie małe zmiany. Unidena już nie ma. Jest Jackson II + Densei -EC2002.
Zamontowany tak jak na poniższym zdjęciu. Chyba najrozsądniejsze miejsce w Astrze H.


Obrazek
Shah
Avatar użytkownika
 
Posty: 619
Dołączył(a): 2013-11-26, 15:25
Lokalizacja: Sandomierz
Podziękował : 12
Podziękowań: 9
Znak/ranga: 161CBF141

Postprzez SP9 » 2014-01-18, 13:26

chym .. z zapalniczki go zasilasz ? a miarka jest przymocowana tak czy tylko położona do fotki ? - montaż radia OK
Obrazek
FT 450D, FT 7800E, FT 857D, VX6
Baofeng UV5R, Baofeng UV3R+
Moonraker GP-2500, Lafayette MA 1500
Komunica HF-PRO-1 + garść anten do ręczniaków
SP9
Avatar użytkownika
 
Posty: 7917
Dołączył(a): 2011-05-22, 13:01
Lokalizacja: NH
Podziękował : 36
Podziękowań: 203

Postprzez Shah » 2014-01-18, 13:32

Zasilanie z zapalniczki, ale kable ładnie schowane w tunelu. Wpiąłem się do gniazda zapalniczki "od tyłu". Miernik przymocowany taśmą dwustronną. Trzyma się mocno.
Shah
Avatar użytkownika
 
Posty: 619
Dołączył(a): 2013-11-26, 15:25
Lokalizacja: Sandomierz
Podziękował : 12
Podziękowań: 9
Znak/ranga: 161CBF141

Postprzez SP9 » 2014-01-18, 13:38

zasilanie z aku, a miernik gdzieś wsuń i umocuj - zrób raz a porządnie.
Obrazek
FT 450D, FT 7800E, FT 857D, VX6
Baofeng UV5R, Baofeng UV3R+
Moonraker GP-2500, Lafayette MA 1500
Komunica HF-PRO-1 + garść anten do ręczniaków
SP9
Avatar użytkownika
 
Posty: 7917
Dołączył(a): 2011-05-22, 13:01
Lokalizacja: NH
Podziękował : 36
Podziękowań: 203

Postprzez Shah » 2014-01-18, 13:46

Nie chce zasilania z aku bo będę zapomniał wyłączyć radio :-) Z miernikiem nie mam gdzie się podziać. Jest za krótki kabel, a za długi podobno nie powinien być.
Shah
Avatar użytkownika
 
Posty: 619
Dołączył(a): 2013-11-26, 15:25
Lokalizacja: Sandomierz
Podziękował : 12
Podziękowań: 9
Znak/ranga: 161CBF141

Postprzez SP9 » 2014-01-18, 13:48

...ale wymyślasz hehe, napisz że ci się nie chce ...
Obrazek
FT 450D, FT 7800E, FT 857D, VX6
Baofeng UV5R, Baofeng UV3R+
Moonraker GP-2500, Lafayette MA 1500
Komunica HF-PRO-1 + garść anten do ręczniaków
SP9
Avatar użytkownika
 
Posty: 7917
Dołączył(a): 2011-05-22, 13:01
Lokalizacja: NH
Podziękował : 36
Podziękowań: 203

Postprzez Shah » 2014-01-18, 13:53

Hehe. Z miernikiem to naprawdę nie ma jak poszaleć. A zasilanie tak jak mówiłem - jest wygodniej. Nie muszę pamiętać o wyłączaniu radia.
Shah
Avatar użytkownika
 
Posty: 619
Dołączył(a): 2013-11-26, 15:25
Lokalizacja: Sandomierz
Podziękował : 12
Podziękowań: 9
Znak/ranga: 161CBF141

Postprzez AntekPabianice » 2014-01-18, 15:17

żebyś się nie zdziwił, jak Ci się zacznie zapalniczka topić :mrgreen:
Ekipa KONEKTOR
MOJE RADIO...
"Nie wie, bo ma muszki w oczach - wyjaśniał Orr z przesadną cierpliwościa - Jak może zobaczyć, że ma muszki w oczach, skoro ma muszki w oczach?"
161CBF131/SQ7AIS
AntekPabianice
Avatar użytkownika
 
Posty: 6390
Dołączył(a): 2011-11-20, 20:42
Lokalizacja: JO91QP
Podziękował : 16
Podziękowań: 221
Znak/ranga: 161CBF131

Postprzez cassiopeia » 2014-01-18, 16:49

można zamontować przez przekaźnik zasilanie
NIEZNAJOMOŚĆ PRAWA SZKODZI

KALISKI KLUB MIŁOŚNIKÓW CB: KILO-LIMA

Sprzedam:
mikrofon FD 1818 po tuningu
info na PW
cassiopeia
Avatar użytkownika
 
Posty: 6065
Dołączył(a): 2011-03-26, 23:06
Lokalizacja: Kalisz - najstarsze miasto w Polsce
Podziękował : 13
Podziękowań: 183
Znak/ranga: 161CBF081

Postprzez Shah » 2014-01-18, 19:57

Żaden ze mnie specjalista i grzebać bardzo nie chcę. Czytałem gdzieś, że mogę się wpiąć pod jakiś bezpiecznik w skrzynce bezpieczników.
Na chwilę obecną wygląda to tak że pod kostkę która jest wpięta w zapalniczkę podłączyłem rozdzielacz na długim kablu i w niego jest wpięte radio. Na razie żadnych niespodzianek nie było, ale jak piszecie, że gniazdo może się stopić to pomyślę o innym rozwiązaniu.

Co do miernika to mógłbym go wrzucić do schowka, ale kabel jest zbyt krótki, a jak już pisałem wcześniej słyszałem że nie powinno się go wydłużać zbytnio. Tak jak teraz mam zamontowany miernik nie przeszkadza on pasażerowi (jest nawet sporo miejsca i nie trzeba uciekać z nogami).
Shah
Avatar użytkownika
 
Posty: 619
Dołączył(a): 2013-11-26, 15:25
Lokalizacja: Sandomierz
Podziękował : 12
Podziękowań: 9
Znak/ranga: 161CBF141

Następna strona

Powrót do Opel

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości