• Dane propagacyjno-pogodowe
  • Mapa

President jackson wzbudzanie

Tutaj, możecie zadawać pytania związane z wykonaniem naprawy, przeróbki, instalacji itp.
(tutaj nie pytamy o zakup radia/anteny!)

President jackson wzbudzanie

Postprzez hurriway » 2019-09-13, 21:58

Cześć,
Mam problem z jacksonem, radio wzbudza sie po naciśniećiu nadawania. Dzieję się coś takiego z nośną jak na filmie w linku poniżej. Gdy dotknę śrubokrętem rdzenia cewki L42 to radio przestaje się wzbudzać, albo amplituda wzbudzenia jest dużo mniejsza. Co mogę sprawdzić, i gdzie szukać, i jak w sumie? Gdy radio się wzbudza to ten sinus pojawia się wszędzie gdzie dotknę sondą oscyloskopu, i na drugiej nóżce TA7320 i w punkcie pomiarowym tp3 też się zaczynają dziać cuda.

https://www.youtube.com/watch?v=9_Ysy7AbyP8
hurriway
 
Posty: 25
Dołączył(a): 2017-02-28, 12:29
Podziękował : 0
Podziękowań: 0

President jackson wzbudzanie

Postprzez hurriway » 2019-09-14, 01:35

mały update. Po wyciągnięciu zwory tp6,tp7 i tp8 - łączącej zasilanie drivera i końcówki mocy, wzbudzenie nie występuje na tr39. i na 2 nóżce TA7320 (jak mniemam jest to wejście sygnału zmodulowanego przez tr40)
hurriway
 
Posty: 25
Dołączył(a): 2017-02-28, 12:29
Podziękował : 0
Podziękowań: 0

President jackson wzbudzanie

Postprzez SP7WME » 2020-04-07, 10:46

hurriway - troche malo info podales...
przede wszystkim - czy mikrofon jest oryginalny, czy moze jakis cudak ze wzmocnieniem?
SP7WME
 
Posty: 5
Dołączył(a): 2020-04-05, 09:27
Podziękował : 0
Podziękowań: 1
Znak/ranga: 161PLCB2

President jackson wzbudzanie

Postprzez januwojt » 2020-04-18, 18:40

Sprawdź czy w każdej emisji się wzbudza . Zazwyczaj do wzbudzenia dochodzi w SSB i AM (zwłaszcza AM) , w FM sie nie wzbudza . Zapodaj nośną zwierając tylko piny we wtyku mikrofonu i sprawdź czy się wzbudza . Najprawdopodbniej nakłada się w.cz . na modulację . Przetestuj wzbudzanie na sztucznym obciążeniu , jak na sztucznym nie będzie wzbudzenia to instalacja antenowa do poprawy , sprawdź czy żyła modulacyjna w kablu mikrofonowym jest ekranowana , czasem jak w mikrofonie był kabel wymieniany to jest zła żyła na modulację podlutowana . W klablu tylko jedna żyła jest ekranowana i to ona powinna być modulacyjna .
januwojt
Avatar użytkownika
 
Posty: 2200
Dołączył(a): 2010-01-20, 15:33
Lokalizacja: Trzebinia
Podziękował : 12
Podziękowań: 126
Znak/ranga: SQ9ORF


Powrót do Kącik techniczny------tylko naprawy , modyfikacje i porady co,gdzie i jak zamontować.

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 24 gości