Zasilanie Cb w domu
Moderatorzy: Hasan-Łódź, Krecik, Moderator
Zasilanie Cb w domu
Witam
Mam nadzieję że to dobry dział.
Chcę w domu używać CB Radio konkretnie w garażu. Na początek mam zamiar wykorzystać to co mam czyli:
- CB radio President Teddy i Mtech Legend III
- Antenę President Florida / WyomingUP
- akumulator samochodowy
Wiem że odbiór będzie z małej odległości ale na początek chcę po testować czy mi się to spodoba i jest sens rozbudowywać całość o mocniejsze elementy antenowe.
Wymyśliłem to tak, że CB Radio podłączę do akumulatora samochodowego i moje pytanie brzmi następująco.
Czy ten przewód https://allegro.pl/oferta/gniazdo-zapal ... 0619566575 nadaje się do bezpiecznego podłączenia CB Radio do akumulatora (nic się nie spali w radiostacji)?
Mam nadzieję że to dobry dział.
Chcę w domu używać CB Radio konkretnie w garażu. Na początek mam zamiar wykorzystać to co mam czyli:
- CB radio President Teddy i Mtech Legend III
- Antenę President Florida / WyomingUP
- akumulator samochodowy
Wiem że odbiór będzie z małej odległości ale na początek chcę po testować czy mi się to spodoba i jest sens rozbudowywać całość o mocniejsze elementy antenowe.
Wymyśliłem to tak, że CB Radio podłączę do akumulatora samochodowego i moje pytanie brzmi następująco.
Czy ten przewód https://allegro.pl/oferta/gniazdo-zapal ... 0619566575 nadaje się do bezpiecznego podłączenia CB Radio do akumulatora (nic się nie spali w radiostacji)?
Mobil: M-Tech Legend III + President Wyoming UP 68 cm + Nokia SP-3
Zapas: President Teddy + President Florida 45cm
Re: Zasilanie Cb w domu
Na oko wyglada na badziew do kwadratu. A po co Ci takie kombinacje i gniazdka? I to jeszcze za 4 dychy? Kup sobie metr czy dwa metry kabla LgY 2.5mm^2 w dwoch kolorach, podlacz z jednej strony do klem, z drugiej do radia i juz. Zaplacisz 16zl, a jakosc 2x wyzsza.
SP9RFT
-------------------------------------
Toyota 4Runner 3.4V6 1991
Yosan JC-650 + Sirio ML-145
iCom IC-2200 + Sirio SKB 108-960
W CB Radio mam wtyk do gniazda zapalniczki i nie chcę go ucinać bo radio jeździ też w aucie. Rozumiem więc że kupić kabel LgY 2.5mm^2 w dwóch kolorach. Gniazdo też potrzebuję by nie ucinać wtyczki. Pytanie jakie gniazdo kupić (jakiś bezpiecznik gdzieś trzeba dać?)? Kupować to w sklepie elektrycznym, motoryzacyjnym czy gdzie indziej?
W sklepie z podzespolami elektronicznymi najlepiej i najtaniej. Mozesz dac bezpiecznik jesli nie ma go na kablu od radia. Cos z zakresu 3-5A
SP9RFT
Dziękuje za pomoc. Mam jeszcze 2 pytania.
Patrzyłem ten kabel LgY 2.5mm^2 mam wrażenie, że nada się przewód zasilający z PC lub drukarki laserowej. Mam rację?
Druga kwestia to znajdę gdzieś zdjęcie jak podłączyć kable do gniazda zapalniczki (nie wtyczki tylko gniazda)?
Patrzyłem ten kabel LgY 2.5mm^2 mam wrażenie, że nada się przewód zasilający z PC lub drukarki laserowej. Mam rację?
Druga kwestia to znajdę gdzieś zdjęcie jak podłączyć kable do gniazda zapalniczki (nie wtyczki tylko gniazda)?
Nada sie cokolwiek co jest konduktorem. Najlepiej z miedzi. W zasadzie nawet przesadzilem, jesli to prawdziwa miedz to LgY 1.5mm^2 tez w zupelnosci wystarczy. Jakos tak odruchowo pomyslalem w kategoriach trasceiverow KFowych, a przeciez CB ma tylko 4W.
Gniazdo zapalniczki zawsze tak samo, dodatni biegun do bolca, ujemny na zewnatrz.
Gniazdo zapalniczki zawsze tak samo, dodatni biegun do bolca, ujemny na zewnatrz.
SP9RFT
Sprawdziłem przewody zasilające po drukarkach i komputerach PC. Mają oznaczenia 3 x 0,75 mm2 a drugi 3 x 1 mm2. Wygląda na to że są za cienkie jak ma być 1,5 mm2.
2x 1mm^2 bedzie okej. Przy nasluchu radio pobiera bardzo niewiele mocy, pobor rosnie przy nadawaniu, ale nie nadajesz non stop.
Maksymalnie mozesz puscic 5-8A na kazdy milimetr kwadratowy przewodu. W samochodzie - lepiej dac przekroj z zapasem zeby zniwelowac do zera ryzyko grzania sie kabli. Ty nie robisz tego na stale i chcesz uzywac w garazu wiec przewody beda na powietrzu, a nie w ciasnej przestrzeni za deska. W najgorszym razie po dluzszym nadawaniu zrobia sie lekko cieple choc i to jest malo prawdopodobne. Bedzie OK
Maksymalnie mozesz puscic 5-8A na kazdy milimetr kwadratowy przewodu. W samochodzie - lepiej dac przekroj z zapasem zeby zniwelowac do zera ryzyko grzania sie kabli. Ty nie robisz tego na stale i chcesz uzywac w garazu wiec przewody beda na powietrzu, a nie w ciasnej przestrzeni za deska. W najgorszym razie po dluzszym nadawaniu zrobia sie lekko cieple choc i to jest malo prawdopodobne. Bedzie OK
SP9RFT
Mam już chyba wszystko. Akumulator, klemy , przewód 2x 1mm^2, gniazdo zapalniczki i CB Radio.
Kupiłem jeszcze bezpiecznik 5A taki na kablu, który trzeba przeciąć i przylutować do kabla właściwego. Niestety grubość kabla przy bezpieczniku to na oko mniej niż 0,5mm^2 może nawet mniej niż 0,25mm^2.
Czy jest sens dawać ten bezpiecznik na cieniutkim kablu (coś takiego https://allegro.pl/oferta/gniazdo-oprawa-bezpiecznika-5x20-20mm-na-kablu-7483216894) jeśli na kablu zasilającym wychodzącym z CB Radia jest już bezpiecznik 2A?
Kupiłem jeszcze bezpiecznik 5A taki na kablu, który trzeba przeciąć i przylutować do kabla właściwego. Niestety grubość kabla przy bezpieczniku to na oko mniej niż 0,5mm^2 może nawet mniej niż 0,25mm^2.
Czy jest sens dawać ten bezpiecznik na cieniutkim kablu (coś takiego https://allegro.pl/oferta/gniazdo-oprawa-bezpiecznika-5x20-20mm-na-kablu-7483216894) jeśli na kablu zasilającym wychodzącym z CB Radia jest już bezpiecznik 2A?
Ta oprawka na aukcji wyglada na kabel 1mm^2.
Ale jesli radio juz ma bezpiecznik to nie ma absolutnie zadnego sensu dawac drugiego po drodze.
Ale jesli radio juz ma bezpiecznik to nie ma absolutnie zadnego sensu dawac drugiego po drodze.
SP9RFT
Wczoraj wszystko zmontowałem, połączyłem i działa. Bardzo dziękuję za pomoc.
Super, milego nasluchu i nadawania.
SP9RFT