to już za mną, wynik strojenia to ładna parabola, podjadę na Inflancką do fachowców, niech się przyjrzą temuAntekPabianice pisze:instalacja antenowa do sprawdzenia, najlepiej analizatorem.
Alinco DR-135-DX
Moderatorzy: Hasan-Łódź, Krecik, Moderator
-
- Znak/ranga: 161CBF131
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
To właśnie jest dziwne, bo Turbina szeroko się stroi. U mnie nie przekracza 1,8 na skrajnych bandach, a Dominator jeszcze szerszyqrs pisze:wynik strojenia to ładna parabola
Ekipa KONEKTOR
MOJE RADIO...
"Nie wie, bo ma muszki w oczach - wyjaśniał Orr z przesadną cierpliwościa - Jak może zobaczyć, że ma muszki w oczach, skoro ma muszki w oczach?"
161CBF131/SQ7AIS
MOJE RADIO...
"Nie wie, bo ma muszki w oczach - wyjaśniał Orr z przesadną cierpliwościa - Jak może zobaczyć, że ma muszki w oczach, skoro ma muszki w oczach?"
161CBF131/SQ7AIS
Chłopaki,
SWR za pomocą radia najlepiej sprawdzać w FM.
Jak w FM jest ładny to i na SSB będzie ładny. A jak nie jest ładny w SSB, a w FM'ach jest to wina działania miareczki w radiu.
SWR nie jest zależny od tego czy mamy AM, FM, CW czy SSB.
AntekPabianice, Jak odpowiednio dobrać częstotliwości graniczne, to może się okazać, że Turbina też ma piękną parabolę. Wystarczy szerszy zakres częstotliwości i już.
SWR za pomocą radia najlepiej sprawdzać w FM.
Jak w FM jest ładny to i na SSB będzie ładny. A jak nie jest ładny w SSB, a w FM'ach jest to wina działania miareczki w radiu.
SWR nie jest zależny od tego czy mamy AM, FM, CW czy SSB.
AntekPabianice, Jak odpowiednio dobrać częstotliwości graniczne, to może się okazać, że Turbina też ma piękną parabolę. Wystarczy szerszy zakres częstotliwości i już.
mam jeszcze następujące spostrzeżenieqrs pisze:1. bardzo czułe,
2. słaba modulacja,
3. nie wiem dlaczego, ale na wstęgach SWR potrafi sięgnąć MAX (tak pokazuje radio) - na szczęście radio posiada aktywne zabezpieczenie, ale sam aktywowałem w ustawieniach gdyż domyślnie było OFF (na AM/FM SWR wynosi 1.0 - 1.1 na kanale 20)
4. potrafi wyciąć mocne stacje (nawet bez ASQ),
5. poza tym ładne radyjko ;)
6. aby cokolwiek słyszeć muszę maksymalnie rozkręcić RF GAIN, ale wtedy zakłóceń jest tyle że ho ho
7. aby cokolwiek słyszeć muszę dość dobrze rozkręcić VOL, ogólnie ciche radio, albo ja jestem głuchy i muszę zainwestować z zewnętrzny głośnik :)
[ Alinco DR-135DX | Sirio Ŧurbo 5000 ]
Witaj. U mnie RF Gain w mieście jest na godzinie 12-13, w trasie ustawiam na 15 i jest ok. Głośność ustawiam maksymalnie na godzinę 15.qrs pisze:mam jeszcze następujące spostrzeżenieqrs pisze:1. bardzo czułe,
2. słaba modulacja,
3. nie wiem dlaczego, ale na wstęgach SWR potrafi sięgnąć MAX (tak pokazuje radio) - na szczęście radio posiada aktywne zabezpieczenie, ale sam aktywowałem w ustawieniach gdyż domyślnie było OFF (na AM/FM SWR wynosi 1.0 - 1.1 na kanale 20)
4. potrafi wyciąć mocne stacje (nawet bez ASQ),
5. poza tym ładne radyjko ;)
6. aby cokolwiek słyszeć muszę maksymalnie rozkręcić RF GAIN, ale wtedy zakłóceń jest tyle że ho ho
7. aby cokolwiek słyszeć muszę dość dobrze rozkręcić VOL, ogólnie ciche radio, albo ja jestem głuchy i muszę zainwestować z zewnętrzny głośnik :)
Pozdrawiam.
Rafał
Mobil - Skoda Octavia II Tour kombi
Radio - CRE 8900
Mikrofon - RF Limited CR 577
Antena - Sirio SG-CB 1400 na podstawie Sirio MAG 145 PL
Radio - CRE 8900
Nie używam Roger Beep'a. Często słyszałem w trasie jak ktoś używał go, natomiast treści komunikatu już nie
Zapomniałem, że podczas ostatniej wizyty w serwisie obniżyli mi nieco moc wyjściową, bo były za duże zniekształcenia, chwała im za to. Lepiej ciszej nadawać, ale czysto.
Pozdrawiam.
Rafał
Zapomniałem, że podczas ostatniej wizyty w serwisie obniżyli mi nieco moc wyjściową, bo były za duże zniekształcenia, chwała im za to. Lepiej ciszej nadawać, ale czysto.
Pozdrawiam.
Rafał
Ostatnio zmieniony 2014-03-07, 12:46 przez Raver, łącznie zmieniany 1 raz.
Mobil - Skoda Octavia II Tour kombi
Radio - CRE 8900
Radio - CRE 8900
Alinco DR-135-DX
Roger Beep trochę w tym radiu to jest łaskawie mówiąc wiejski. Ale ile ludzi tyle opinie, o gustach dyskutować nie będę :P Mnie się on nie podoba i z niego nie korzystam.
Problem nieraz z wycinaniem był i u mnie także chyba takie seryjne "niedopatrzenie". Rozważam teraz zawieźć do konektora na tuning. Czy ktoś już ma opinie porównawczą w praktyce pomiędzy serią a tuningiem ?
Problem nieraz z wycinaniem był i u mnie także chyba takie seryjne "niedopatrzenie". Rozważam teraz zawieźć do konektora na tuning. Czy ktoś już ma opinie porównawczą w praktyce pomiędzy serią a tuningiem ?
Mobil : Harry III tuning ver.1 knk + Densei EC 2002 tuning knk
Icom 5100E, Icom IC-R6, TYT MD380, Alinco DR-135-DX
-
- Kontakt:
Alinco DR-135-DX
Tuningowałem CRE8900 (to samo, co Alinco) i dla mnie różnica spora na "+".
Coś tu naskrobałem:
http://www.cb-forum.pl/viewtopic.php?f= ... &start=375" onclick="window.open(this.href);return false;
Coś tu naskrobałem:
http://www.cb-forum.pl/viewtopic.php?f= ... &start=375" onclick="window.open(this.href);return false;
Ekipa KONEKTOR
MOJE RADIO...
161CBF131/SQ7AIS
MOJE RADIO...
161CBF131/SQ7AIS
-
- Kontakt:
Alinco DR-135-DX
Chyba tylko tym, że "CB" jest sprzedawane w Rosji
http://www.alinco.com/Products/" onclick="window.open(this.href);return false;
DR-135CB/DR-135CB.pdf
Żadnych istotnych różnic nie znalazłem
http://www.alinco.com/Products/" onclick="window.open(this.href);return false;
DR-135CB/DR-135CB.pdf
Żadnych istotnych różnic nie znalazłem
Ekipa KONEKTOR
MOJE RADIO...
161CBF131/SQ7AIS
MOJE RADIO...
161CBF131/SQ7AIS
Re: Alinco DR-135-DX
Braciszek czyli Alinco DX-10
Czy wzorem innych SSB z czasów współczesnych (na mikrokomputerkach *) ) można z głupoty używając trybu częstotliwości popsuć częstotliwości zaprogramowane dla kanałów ?
Czy zrobili to mądrzej ?
*) czyli nie analogi z lat 199x Alan 87 itp
Czy wzorem innych SSB z czasów współczesnych (na mikrokomputerkach *) ) można z głupoty używając trybu częstotliwości popsuć częstotliwości zaprogramowane dla kanałów ?
Czy zrobili to mądrzej ?
*) czyli nie analogi z lat 199x Alan 87 itp