Moja batalia o możliwość zainstalowania anten na dachu bloku.

Na tym forum można dyskutować o zagadnieniach prawnych, związanych z cb-radio

Moderatorzy: Hasan-Łódź, Krecik, Moderator

ipIV
Been thanked: 1 time

Moja batalia o możliwość zainstalowania anten na dachu bloku.

Post autor: ipIV »

Cześć, chciałem się podzielić moją gehenną z uzyskaniem zgód na montaż anten na dachu bloku.
Myślałem, że temat zamknę w 2mc, trwało to 5mc i dopiero teraz mogę montować anteny.

Myślałem, że będzie problem w SM, ale tutaj poszło bez większych problemów (wymagania też postawili niezłe ;) ale do przejścia.

SM zażyczyła sobie:
- Opinii technicznej osoby z uprawnieniami budowlanymi w branży konstrukcyjno-budowlanej o możliwości zainstalowania anten
- Pozytywnej opinii Rady Osiedla (obawiałem się tego, ale okazało się że zasiadają tam rozsądni ludzie)
- Zgłoszenia w UM jeżeli wysokość instalacji przekroczy 3m.

... No i trafiłem na betonową ścianę przy zgłoszeniu w UM. Mówiąc z uproszczeniu zostałem potraktowany "z buta".

Czułem w kościach, że będzie problem bo jak poszedłem się tam zapytać czego oczekują w załącznikach to mi powiedzieli, że to wymaga uzyskania pozwolenia na budowę, bo jest powyżej 3m wskazując przepis, że instalacja antenowa poniżej 3m nie wymaga zgłoszenia ani pozwolenia na budowę…
W międzyczasie z 5 osób się zleciało…
Wskazałem im przepis który wyraźnie mówi, że to podlega tylko zgłoszeniu… Wszyscy się zdziwili i powiedziano mi „No to proszę zgłosić i zobaczymy…”.
Ale co potrzebujecie w załącznikach?
- Karty techniczne, rysunki, mapki itp.
OK.

------------

W załączniku do formularza PB-2 załączyłem:
- Formularz PB-5
- Wstępną zgodę Spółdzielni Mieszkaniowej
- Opinię techniczną osoby z uprawnieniami budowlanymi w branży konstrukcyjno-budowlanej
- Rysunki instalacji antenowych
- Mapka z lokalizacją budynku
- Zdjęcie lotnicze z zaznaczonymi kominami na których zostaną posadowione maszty
- Karty techniczne anten
- Kartę techniczną obejmy kominowej

Po tygodniu przyszedł listonosz z pismem z UM. (No to już ciśnienie mi się podniosło ;) )

Urzędnik postanowił nałożyć na mnie obowiązek o uzupełnienie zgłoszenia o zgody wszystkich współwłaścicieli budynku (wieżowiec, 140 mieszkań z których 90 stanowi odrębną własność)… w terminie ok 6 tygodni… czyli w praktyce niewykonalne. Pomijam fakt, że na pewno znajdzie się jakiś foliarz… to nawet zakładając że wszyscy byliby gotowi do wyrażenia zgody jest to i tak niewykonalne w tak dużym budynku.

No to zacząłem robić doktorat z 3 ustaw.
- Prawo cywilne
- Ustawa o Spółdzielniach Mieszkaniowych
- Ustawa o własności lokali

No i znalazłem trochę przepisów z których wynika, że generalnie do anteny i korzystania z części wspólnych budynku mam prawo.

- Art. 206 Ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. Kodeks cywilny (Dz. U. 1964 Nr 16 poz. 93)
- Art. 12 ust. 1. Ustawy z dnia 24 czerwca 1994 r. o własności lokali (Dz. U. 1994 Nr 85 poz. 388)
- Art. 684 Ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. Kodeks cywilny (Dz. U. 1964 Nr 16 poz. 93)
- Art. 140 Ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. Kodeks cywilny (Dz. U. 1964 Nr 16 poz. 93) w związku z Art. 144 Ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. Kodeks cywilny (Dz. U. 1964 Nr 16 poz. 93

Dodatkowo powołałem się na:
- ten artykuł: https://zarzadca.pl/artykuly/wspolnota- ... taz-anteny
- Pozytywną opinię rady osiedla w przedmiotowej sprawie
- Moje wątpliwości dotyczące przetwarzania danych osobowych:

„Uzyskanie zgód wszystkich współwłaścicieli bez wątpienia wiąże się z przetwarzaniem danych osobowych (przeglądanie treści KW w związku z potrzebą ustalenia danych właściciela, przygotowanie pism dotyczących wyrażenia zgody itp.). Mam wątpliwości czy przetwarzanie danych osobowych w takim zakresie i w tak dużej skali nie będzie naruszać przepisów Ustawy z dn. 10 maja 2018r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2018 poz. 1000). Za naruszenie tych przepisów grożą poważne konsekwencje prawne”.

Złożyłem takie pismo i ….
1 tydzień nic, 2 tydzień nic, 3 tydzień… zadzwoniłem sobie w połowie trzeciego tygodnia i… Pani poinformowała mnie, że skierowali to do prawnika w UM i ten przyznał mi rację. Będą chcieli tylko ostateczną zgodę z podpisami przynajmniej dwóch członków zarządu SM.

Dostarczyłem taką zgodę, złożyłem wniosek o zaświadczenie o przyjęciu zgłoszenia i otrzymałem wczoraj takie zaświadczenie.

Także anteny stawiam w przyszłym tygodniu, a jakby ktoś nie miał siły się doktoryzować z ustaw to wskazałem które paragrafy trzeba szukać ;) Może komuś ten post pomoże w podobnej sytuacji.
Awatar użytkownika
cassiopeia
Znak/ranga: 161CBF081
Has thanked: 4 times
Kontakt:

Re: Moja batalia o możliwość zainstalowania anten na dachu bloku.

Post autor: cassiopeia »

Gratulacje wytrwałości. Samych dalekich łączności po zamontowaniu instalacji.
NIEZNAJOMOŚĆ PRAWA SZKODZI

-.-. .- ... ... .. --- .--. . .. .-
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kącik prawny”