• Dane propagacyjno-pogodowe
  • Mapa

Sirio Turbo 5000

Sirio Turbo 5000

Postprzez Slayer1904 » 2015-02-07, 11:00

Witam,

Posiadam Alinco dr-135-dx + Sirio Turbo 5000.Antene mam zamocowana na uchwycie na klapie bagaznika.Kupilem ja i nie stroilem jak dotad gdyz swr na te chwile mam 1.7 na kan 1 i jakies 2.2 na 40. Na srodku jakies 1.6. Znajomy ktory siedzi troche w tym twierdzi, ze swr mam dobry i nie ma sensu jej skracac bo strace przez to na wstegach.Faktycznie jest to mozliwe??Gdzies tutaj czytalem, ze T5000 gluchnie po zestrojeniu do minimalnego swr.Czy ktos moze to potwierdzic??Oraz czy lekki mroz moze wplywac na wskazania anteny??Wydaje mi sie ze jak bylo cieplej ten swr byl mniejszy.Dodam ze po zalozeniu Megawatta 4000 swr mam 1.2 na 1, 20 i 40.

Pozdrawiam

Kamil
Alinco dr-135-dx + Sirio Turbo 5000

Yosan Turbo Multi + Midland ML 145/President Missouri
Slayer1904
Avatar użytkownika
 
Posty: 24
Dołączył(a): 2015-01-24, 22:14
Lokalizacja: Radom
Podziękował : 0
Podziękowań: 0

Sirio Turbo 5000

Postprzez Hasan-Łódź » 2015-02-07, 11:40

Antenę na Twoim miejscu bym dostroił (najlepiej analizatorem). Podany przez Ciebie SWR przy okazji wskazuje na konieczność poprawy montażu uchwytu.

Wg specyfikacji rezonans antena ta ma przy SWR 1.2 i mniejszym. W praktyce różnie to bywa (dużo zależy od montażu), ale nigdy nie miałem P5000/T5000, która byłaby w rezonansie przy 1.7 czy 2.0.
#
Jam jest KONEKTOR.
cennik sprzętu radiowego od KONEKTOR dla CBF

wyborne ceny na Yaesu, Icom, Kenwood, TYT - info PW

montaż 3er
montaż X6
Hasan-Łódź
Avatar użytkownika
 
Posty: 6927
Dołączył(a): 2009-11-27, 21:49
Lokalizacja: Łódź
Podziękował : 4
Podziękowań: 319
Znak/ranga: KIEROWNIK REŻYSER

Re: Sirio Turbo 5000

Postprzez młodyAKP » 2015-02-07, 12:01

Zanim kupiłem t5000 na magnes to miałem go na uchwycie klapowym. Bez cięcia miał 1.8,1.5,1.6. Po dokreceniu uchwytu ( wkrętarki wgryzły się w lakier do blachy) swr spadł bez cięcia do 1.2,1.1,1.1. Ja bym najpierw sprawdził mocowanie anteny.

/by papatalk
Pozdrawiam, Szymek Norwegia.



Duży mobil: Alan 87 + Maas km 2020 + Sirio Performer 5000
Mały mobil: Intek hr5500 + densei 2002 + kl 203p + Santiago 1200 na środku dachu
młodyAKP
 
Posty: 48
Dołączył(a): 2012-12-27, 08:08
Lokalizacja: Fredrikstad, Norwegia
Podziękował : 3
Podziękowań: 1
Znak/ranga: 161CBF168

Sirio Turbo 5000

Postprzez Slayer1904 » 2015-02-07, 12:05

Ten uchwyt jest od presidenta. Wszystko jest mocno wkrecone.Nawet zeszlifowalem koncowki srobek w stozek zeby lepiej weszly...Wiec sprobuje ja zestroic.Moze nie ogluchnie...:)
Alinco dr-135-dx + Sirio Turbo 5000

Yosan Turbo Multi + Midland ML 145/President Missouri
Slayer1904
Avatar użytkownika
 
Posty: 24
Dołączył(a): 2015-01-24, 22:14
Lokalizacja: Radom
Podziękował : 0
Podziękowań: 0

Re: Sirio Turbo 5000

Postprzez AntekPabianice » 2015-02-07, 16:06

Slayer1904 napisał(a):na te chwile mam 1.7 na kan 1 i jakies 2.2 na 40. Na srodku jakies 1.6.

A jak na innych bandach? ;-)
Na podstawie w SSB nie pogadasz za bardzo, ew. z Ruskimi

Wnioski nasuwają się same
Ekipa KONEKTOR
MOJE RADIO...
"Nie wie, bo ma muszki w oczach - wyjaśniał Orr z przesadną cierpliwościa - Jak może zobaczyć, że ma muszki w oczach, skoro ma muszki w oczach?"
161CBF131/SQ7AIS
AntekPabianice
Avatar użytkownika
 
Posty: 6509
Dołączył(a): 2011-11-20, 20:42
Lokalizacja: JO91QP
Podziękował : 17
Podziękowań: 236
Znak/ranga: 161CBF131

Sirio Turbo 5000

Postprzez Slawo13 » 2015-02-07, 17:02

Klapa jest połączona zawiasami więc połączenie z karoserią może się zmieniać , zastosuj
dodatkowy kabel i połącz uchwyt z karoserią auta i dokonaj pomiaru długie anteny potrzebują
dobrej masy z karoserią auta .
Mobil: Albrecht AE 485 S/KPO 532/Performer 1000/Sigma Stinger CL/TRC-474 + SG-CB 1000
Baza: KPO DX 5000 V6/Densei 2002 tuning Konektor/Astatic 104M6B/Sirio GM/Sonar LS-350/KL 203-P
161 OS 164
Slawo13
Avatar użytkownika
 
Posty: 745
Dołączył(a): 2014-06-21, 17:49
Lokalizacja: Warmińsko-Mazurskie
Podziękował : 26
Podziękowań: 30
Znak/ranga: 161OS164

Sirio Turbo 5000

Postprzez 161CBF156 » 2015-02-07, 23:09

Ja połączyłem uchwyt z karoserią za pomocą przewodów miedzianych 6mm2, póżniej zastosowałem plecionkę miedzianą (masa od Poloneza). Wszystkie anteny stroją mi się na 1,1 max.
Podłącz masę do nadwozia i do klapy bagażnika. Dobrym miejscem są mocowania siłowników gazowych przy klapie. Nie musiałem dzięki temu wgryzać się w klapę bagażnika (obyło się bez uszkodzenia lakieru). Działa doskonale :mrgreen: .
Zastosuj przy tym smar do klem z dodatkiem miedzi.
CB: At-6666
Antena: 1/4f własnej konstrukcji (mosiężno-aluminiowo-stalowa) - najlepsza z moich konstrukcji , Sirio DV 27S, Sirio Performer 1000.
Obrazek
161CBF156
161CBF156
Avatar użytkownika
 
Posty: 447
Dołączył(a): 2014-09-29, 18:23
Lokalizacja: Łódź - Bałuty
Podziękował : 1
Podziękowań: 27

Sirio Turbo 5000

Postprzez Slayer1904 » 2015-02-08, 14:01

Dzieki koledzy za cenne uwagi :)Jutro zastosuje dodatkowy przewod.Mam nadz ze pomoze.Na innych bandach na USB np. czasami radio wstrzyma nadawanie na skutek wysikiego swr.Powie mi ktos jeszcze,czy antena nie ogluchnie po znacznym zkroceniu??
Alinco dr-135-dx + Sirio Turbo 5000

Yosan Turbo Multi + Midland ML 145/President Missouri
Slayer1904
Avatar użytkownika
 
Posty: 24
Dołączył(a): 2015-01-24, 22:14
Lokalizacja: Radom
Podziękował : 0
Podziękowań: 0

Sirio Turbo 5000

Postprzez 161CBF156 » 2015-02-08, 14:49

Zanim skrócisz, połącz masę z samochodem!
CB: At-6666
Antena: 1/4f własnej konstrukcji (mosiężno-aluminiowo-stalowa) - najlepsza z moich konstrukcji , Sirio DV 27S, Sirio Performer 1000.
Obrazek
161CBF156
161CBF156
Avatar użytkownika
 
Posty: 447
Dołączył(a): 2014-09-29, 18:23
Lokalizacja: Łódź - Bałuty
Podziękował : 1
Podziękowań: 27

Sirio Turbo 5000

Postprzez Slayer1904 » 2015-02-08, 15:02

Tak tak, oczywiscie.Gdzies tutaj czytalem, ze T5000 gluchnie po strojeniu....
Alinco dr-135-dx + Sirio Turbo 5000

Yosan Turbo Multi + Midland ML 145/President Missouri
Slayer1904
Avatar użytkownika
 
Posty: 24
Dołączył(a): 2015-01-24, 22:14
Lokalizacja: Radom
Podziękował : 0
Podziękowań: 0

Sirio Turbo 5000

Postprzez cassiopeia » 2015-02-08, 19:05

głuchnie po strojeniu na najniższe wskazania byle jaką miarką
NIEZNAJOMOŚĆ PRAWA SZKODZI

KALISKI KLUB MIŁOŚNIKÓW CB: KILO-LIMA

Sprzedam:
mikrofon FD 1818 po tuningu
info na PW
cassiopeia
Avatar użytkownika
 
Posty: 6201
Dołączył(a): 2011-03-26, 23:06
Lokalizacja: Kalisz - najstarsze miasto w Polsce
Podziękował : 15
Podziękowań: 203
Znak/ranga: 161CBF081

Re: Sirio Turbo 5000

Postprzez jerzys » 2020-02-13, 15:57

161CBF156 napisał(a):Ja połączyłem uchwyt z karoserią za pomocą przewodów miedzianych 6mm2, póżniej zastosowałem plecionkę miedzianą (masa od Poloneza). Wszystkie anteny stroją mi się na 1,1 max.
Podłącz masę do nadwozia i do klapy bagażnika. Dobrym miejscem są mocowania siłowników gazowych przy klapie. Nie musiałem dzięki temu wgryzać się w klapę bagażnika (obyło się bez uszkodzenia lakieru). Działa doskonale :mrgreen: .
Zastosuj przy tym smar do klem z dodatkiem miedzi.

Mam podobny problem i odświeżę temat.
Czy plecionką połączyć klapę z budą auta przy siłowniku ?
Czy od uchwytu anteny podłączyć do siłownika przy budzie?
Nie wywołuj wilka z lasu.
Mobile: Lafayette Atena + Midland ML_145,Santiago 1200 + Densei EC-2002 (Tuning Konektor)
Baza Intek HR-5500 , Sirio GPE 27 5/8 ,Densei EC-2002 (Tuning Konektor)
jerzys
Avatar użytkownika
 
Posty: 120
Dołączył(a): 2012-11-21, 22:26
Lokalizacja: Kraków , KO00AC
Podziękował : 1
Podziękowań: 0

Sirio Turbo 5000

Postprzez cassiopeia » 2020-02-13, 19:28

nikt Ci nie odpowie jednoznacznie. kombinuj i sprawdzaj az bedzie dobrze
NIEZNAJOMOŚĆ PRAWA SZKODZI

KALISKI KLUB MIŁOŚNIKÓW CB: KILO-LIMA

Sprzedam:
mikrofon FD 1818 po tuningu
info na PW
cassiopeia
Avatar użytkownika
 
Posty: 6201
Dołączył(a): 2011-03-26, 23:06
Lokalizacja: Kalisz - najstarsze miasto w Polsce
Podziękował : 15
Podziękowań: 203
Znak/ranga: 161CBF081

Re: Sirio Turbo 5000

Postprzez ROMAN06 » 2020-02-19, 07:35

jerzys napisał(a):
161CBF156 napisał(a):Ja połączyłem uchwyt z karoserią za pomocą przewodów miedzianych 6mm2, póżniej zastosowałem plecionkę miedzianą (masa od Poloneza). Wszystkie anteny stroją mi się na 1,1 max.
Podłącz masę do nadwozia i do klapy bagażnika. Dobrym miejscem są mocowania siłowników gazowych przy klapie. Nie musiałem dzięki temu wgryzać się w klapę bagażnika (obyło się bez uszkodzenia lakieru). Działa doskonale :mrgreen: .
Zastosuj przy tym smar do klem z dodatkiem miedzi.

Mam podobny problem i odświeżę temat.
Czy plecionką połączyć klapę z budą auta przy siłowniku ?
Czy od uchwytu anteny podłączyć do siłownika przy budzie?

A nie łatwiej na początek oczyścić wszystkie śruby od klapy, one często lubią sniedziec , tak samo jak zawiasy. Na początek odkrecaj po jednej śrubie, czyść i wkrecaj na smar miedziany. Jak się nic nie zmieni to będziesz kombinował z plecionką.
NAUCZYLIŚMY SIĘ LATAĆ JAK PTAKI PŁYWAĆ JAK RYBY ALE NIE POTRAFIMY ŻYĆ JAK BRACIA
ROMAN06
Avatar użytkownika
 
Posty: 953
Dołączył(a): 2011-04-05, 17:40
Lokalizacja: HARASIUKI IO92VN
Podziękował : 13
Podziękowań: 35
Znak/ranga: 26GP013


Powrót do Mobilne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości

cron